​Min mors brev 21.2.42

Introduktion til Gudruns brev 21.2.42

Min mor, Gudrun Borgholm, er tyve år gammel, da hun skriver det brev til sin mor og sin storebror, Kristian, som jeg har læst op i Diamanten og nu offentliggør. Hun arbejder på det tidspunkt som stuepige og barnepige i Thisted hos Fru Hedegaard, hvis lille datter Marthe, hun passer. Brevet sender hun til Mellemvej i Lyngs på Thyholm, et fattigt husmandssted, som min mormor de sidste tyve år har drevet sammen med sin ældste søn. For min mormor blev enke som 36 årig, hun blev alene med en børneflok på 8, herunder tvillinger på fire og min mor, der kun var få måneder gammel, da hendes far døde. Ved min morfars dødsleje lovede min indremissionske mormor ham, at hun ville opdrage børnene i troen på Jesus. Hun lovede ham, at de alle skulle mødes i Paradis. Men allerede som barn havde min mor religiøse anfægtelser, og som ung kunne hun ikke leve op til missionens strenge krav. Som stærkt troende tog min fromme mormor afstand fra sin yngste datters livsførelse, men det forhindrede hende ikke i at følge engageret med i alt, hvad den yngste datter oplevede. Min mormor levede intenst med i alle hendes historier om mange og skiftende kærester. Min moster Erna, som også optræder i brevet, fortalte mig, at min mor som ung ikke kunne tage toget fra Lyngs til Hvidbjerg, uden at have fået mindst to kærester undervejs.

Min mor og min mormor var livet igennem usædvanlig tæt forbundne, og da min mor flyttede hjemmefra fortsatte fortroligheden i breve mellem dem. Min mor skrev breve hele livet, både i gode og onde tider. I min bog “Dengang i Lemvig” lader jeg min mor selv fortælle historien om de seks uger, hun var indlagt på Viborg Statshospital i 1951. I de mange breve, hun under indlæggelsen sender til sin mor og til min far, beskriver hun de tanker og følelser hun har som indlagt og som psykisk syg. Men i aften har jeg valgt at læse et brev fra dengang, hun var ung og glad og havde mod på livet.

En enkelt ordforklaring, før jeg læser brevet: “Ålborg” henviser ikke til en by i Nordjylland, men er navnet på et dansested i Thisted.​

ELISABETH MØLLER JENSEN

Jeg er forfatter og foredragsholder. I 2015 udgav jeg min første bog “Dengang i Lemvig” og i 2019 udgav jeg min anden bog “At se med egne øjne – Mit kvinfo”

Flere indlæg

juli 7th, 2020​

​På forsiden af Familie Journalen i uge 4. Fortsættelse følger i uge 5. Selvfølgelig var jeg spændt på anmeldelserne, da min familiehistorie "Dengang i Lemvig" udkom. Og glad og lettet over, at bogen blev så

juli 7th, 2020​

Introduktion til Gudruns brev 21.2.42 Min mor, Gudrun Borgholm, er tyve år gammel, da hun skriver det brev til sin mor og sin storebror, Kristian, som jeg har læst op i Diamanten og nu offentliggør.

juli 7th, 2020​

Kirsten Thorup debuterede med digtsamlingen “Inden - Udenfor” i marts 1967. Her er min tale til Kirsten Thorup ved jubilæumsfejringen på Gyldendal 8. marts. Kære Kirsten Til lykke med forfatterjubilæet, der favner et halvt århundrede.

Søndermarksvej 1A

2500 Valby

Telefon: +45 23 34 05 27

E-mail: emjvalby@gmail.com

Sociale medier​

fb    twitter    linkedin     instagram-logo